Ako si vybrať správnu externú nabíjačku?

power banka

Externá nabíjačka, alebo inak povedané, power banka, je veľmi obľúbeným zariadením, na ktoré mnohí ľudia stavia pri dlhej ceste alebo na miestach, kde jednoducho nemajú prívod elektrickej energie. V dnešnom článku si povieme, ako takúto powerbanku vybrať.

Kapacita nabíjačky

Na to, aby mohla externá nabíjačka dostatočne nabiť váš mobil, potrebuje aj dostatočnú kapacitu. Priemerná veľkosť nabíjačky sa pohybuje od 2000 mAH do viac ako 10 000 mAh. Je dôležité všimnúť si takisto aj to, či má nabíjačka napätie 3.7 V. Ak by ste nabíjali niečo, čo potrebuje vyššie napätie, musíte mať inú nabíjačku.

powerbanka

Môžeme si uviesť aj príklad. Batéria iPhone je 1420 mAh, a preto, ak ju chcete nabiť, stačí vám power banka s kapacitou 2000 mAh.

Váha nabíjačky

Na to, aby ste mohli nabíjačku prenášať z miesta na miesto potrebujete, aby mala aj nízku hmotnosť. Väčšina nabíjačiek má hmotnosť okolo 500 gramov, vďaka čomu ju môžete mať neustále pri sebe. Ak má však viac ako 500 gramov, napríklad 1 kg, dá sa považovať za tak ťažké zariadenie, ako väčšina notebookov. Pri výbere externej nabíjačky zvážte aj tento parameter.

Elektrické jadro

Elektrické jadro potrebuje mať o niečo viac nabíjacích cyklov ako váš mobil. Väčšina externých nabíjačiek má približne 300-400 cyklov, vďaka čomu sa dá používať aj niekoľko rokov vkuse. Dôležité je však uvedomiť si, že nie všetky nabíjačky majú takéto jadro.

externá nabíjačka

Input a output

Ak máte viac ako jedno zariadenie, ktoré chcete nabíjať, mali by ste si vyberať externú nabíjačku, ktoré má najmenej dva výstupné porty. Naraz tak môžete nabiť oba mobilné telefóny a to bez toho, že by ste museli čakať, kým sa jeden nabije.

Záver

Ak teda vážne rozmýšľate nad tým, že by ste si kúpili nejakú externú nabíjačku, mali by ste zvážiť všetky pre a proti, ktoré sa spolu s jej kúpou spájajú.

Ak cestujete a máte po ruke nielen mobil, ale takisto aj iPad a množstvo iných zariadení, kúpte si externú nabíjačku, ktorá má nielen vyššiu kapacitu, ale bohužiaľ, aj vyššiu hmotnosť. Pri cestovaní, ak máte viac batožiny, si to však ani len nevšimnete.

Často kladené otázky

Ako vybrať vhodnú kapacitu externé nabíjačky (power banky)?

Výber vhodnej kapacity závisí od kapacity batérie vášho mobilného telefónu alebo iného zariadenia, ktoré potrebujete nabiť. Priemerná veľkosť nabíjačky sa pohybuje od 2000 mAH do viac ako 10 000 mAh. Napríklad batéria iPhone má 1420 mAh, takže pre jeho nabitie stačí power banka s kapacitou 2000 mAh. Je dôležité tiež všímať si napätie nabíjačky, aby bolo dostatočné pre váš mobil alebo iné zariadenie.

Aká by mala byť ideálna váha externé nabíjačky?

Váha nabíjačky je dôležitá z hľadiska prenosnosti a ovládateľnosti. Väčšina nabíjačiek má hmotnosť okolo 500 gramov, čo je pohodlné na prenášanie a nepôsobí veľa nepríjemností. Ak váha presahuje 500 gramov, môže sa zariadenie stať ťažkopádnym a nepohodlím na prenášanie, napríklad o hmotnosti nad 1 kg, čo sa už považuje za približne rovnakú váhu ako väčšina notebookov.

Aký počet nabíjacích cyklov by mala mať externá nabíjačka?

Elektrické jadro externé nabíjačky by malo mať o niečo viac nabíjacích cyklov ako váš mobil. Väčšina power bánk má približne 300-400 cyklov, čo zabezpečuje ich dlhodobé používanie - aj niekoľko rokov. Zvážte tento parameter pri výbere vhodnej externé nabíjačky, aby ste predišli problémom s jeho dlhodobým používaním.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...