Ako si vybrať hodinky na beh? (Tipy na tie najlepšie)

inteligentné hodinky

Ak hľadáte bežecké hodinky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše fitness ciele v roku 2022, ste na správnom mieste. V dnešnom článku vám nielenže pomôžeme s ich výberom, ale takisto vám predstavíme modely, ktoré v súčasnosti patria medzi technicky najpokročilejšie a najlepšie nositeľné zariadenia s množstvom funkcií, ako napríklad GPS, biometria či podpora rôznych aplikácií.

Pri výbere bežeckých hodiniek zistíte, že na trhu sa nachádza viac ako stovka rôznych zariadení, ktoré sa od seba odlišujú funkciami, výdržou batérie či dizajnom. Ako si z takého množstva zvoliť model, ktorý vám bude vyhovovať v každej jednej situácii? Využite naše praktické rady, ktoré vám celý proces zjednodušia a urýchlia.

Zistite, čo vlastne bežecké hodinky sú

Bežecké hodinky nie sú len zariadením na počítanie krokov. Takúto funkciu vám poskytnú aj bežné smartfóny, inteligentné hodinky alebo lacnejšie fitness trackery, ktoré slúžia skôr na to, aby vás motivovali viac sa hýbať. Bežecké hodinky, tiež označované ako GPS hodinky alebo multišportové hodinky, vám toho musia poskytnúť oveľa viac. Okrem krokov musia sledovať vašu polohu pomocou GPS, ktorá zaistí presný výpočet odbehnutých kilometrov, a disponovať množstvom senzorov na meranie biometrických údajov.

Samozrejmosťou je aj monitorovanie srdcovej frekvencie. Táto funkcia vám pomáha cvičiť tak, aby ste skutočne spaľovali a dosahovali výsledky, po ktorých túžite. Následne nesmie chýbať ani meranie hladiny kyslíka v krvi (SpO2) a rôzne predvolené režimy, ktoré si môžete spustiť nielen počas behu, ale aj vtedy, keď pôjdete na turistiku alebo budete liezť po horách.

V súčasnosti vám takmer všetky bežecké hodinky poskytnú hneď niekoľko bežných aktivít, vďaka ktorým ich budete môcť využiť aj vtedy, keď pôjdete do fitness centra alebo keď sa budete potápať. Ak však hľadáte niečo špefické, ako napríklad triatlonové režimy, budete musieť hľadať špeciálne modely, ktoré takýmto režimom disponujú.

inteligentné hodinky

Zamyslite sa nad vašou cvičebnou rutinou

Potrebujete skutočne bežecké hodinky? Ak si idete zabehať len občas a chcete mať prehľad o tom, či sa dostatočne hýbete, porozmýšľajte nad investíciou do fitness trackera alebo inteligentných hodiniek. Ak ste však pravidelným bežcom, cyklistom alebo triatlonistom a chcete mať o svojom výkone prehľad, bežecké hodinky sú tou najlepšou voľbou.

To, v čom sa bežecké hodinky odlišujú od inteligentných modelov, je hlavne spôsob, akým vám poskytujú údaje. Kým bežné fitness trackery vytvárajú len jednoduché algoritmy a motivujú vás k tomu, aby ste dosiahli 10 000 krokov za deň, profesionálne bežecké hodinky vám umožnia vybrať si jeden z multišportových režimov. Okrem toho vám vytvoria prehľadné grafy a poskytnú nespočetné množstvo údajov, ako napríklad informáciu o dĺžke kroku, údaje o srdcovom tepe a veľa ďalšieho.

Zistite, aké alternatívy existujú k GPS

GPS sa v posledných rokoch stalo synonymom pre satelitnú navigáciu. Pravdou však je, že systém určovania polohy, ktorý je označovaný skratkou GPS a bol vytvorený v USA, nie je jediný. Okrem neho existujú aj ďalšie, s ktorými môžu byť vaše bežecké hodinky prepojené.

Všetky ostatné systémy fungujú úplne rovnako, ako staré známe GPS. Hodinky disponujú prijímačom, ktorý sa naladí na rádiové signály zo sietí obiehajúcich satelitov. Pomocou signálov zo štyroch satelitov dokáže prijímač triangulovať, aby určil vašu polohu na planéte každých pár sekúnd s presnosťou na niekoľko metrov.

A aké ďalšie systémy určovania polohy existujú? Na trhu sa spravidla stretnete so systémom GLONASS (globálny navigačný satelitný systém), ktorý pochádza z Ruska a je o niečo presnejší ako GPS. Následne je to Galileo, ktorý vlastní Európska únia, japonský QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) a čínsky BDS (BeiDou).

Hodinky nemusia podporovať všetky systémy. Najlepšie však spravíte, keď si zvolíte model, ktorý podporuje aspoň dva z nich.

A prečo bežecké hodinky vlastne potrebujú satelitnú navigáciu? Hoci mnohé z nich majú mapy a funkcie na vyhľadávanie ciest, je to predovšetkým kvôli presnému sledovaniu toho, ako ďaleko ste zabehli. Takýto spôsob sledovania je oveľa presnejší ako algoritmy používané vo fitness trackeroch. Nevýhodou je, samozrejme, to, že satelitná navigácia vyžaduje značnú energiu, takže ak plánujete behať niekoľko hodín a chcete si byť istí, že hodinky vydržia, vyberte si model, ktorý má skutočne silnú batériu alebo vám poskytne aspoň režim úspory batérie. Pri režime úspory si ale dávajte pozor, pretože znižuje presnosť výsledkov. Hodinky totižto po prepnutí do úspory zachytávajú signály z navigačných satelitov menej často.

inteligentné hodinky Apple

Spoznajte značky, ktoré sú zárukou kvality

Medzi veľkých hráčov v oblasti multišportových hodiniek patria značky ako Garmin, Polar, Suunto, Coros a Amazfit. Avšak aj v rámci týchto značiek nájdete veľmi odlišné produkty, ktoré poskytujú rôzne funkcie. Spravidla platí, že čím sú hodinky drahšie, tým viac funkcií majú.

A ktoré modely jednotlivých značiek sa považujú za tie najlepšie? Vlajkovou loďou Garminu je Garmin Forerunner 945. Tento model je ideálny pre väčšinu bežcov, hoci oveľa drahší a robustnejší Garmin Fenix ​​6 je skvelou voľbou pre každého, kto sa venuje aj turistike, plávaniu a lyžovaniu. Rovnako je na tom aj Coros Vertix, ktorý dokáže prežiť mrazivé podmienky a v režime GPS vydrží 60 hodín.

Do skupiny kvalitných bežeckých hodiniek môžete vtesnať aj Fitbit a Apple, hoci Fitbit Charge 4 a Apple Watch 6 – hoci sú dobré pre začiatočníkov – nemajú pokročilé metriky sledovania, ktoré poskytujú bežecké hodinky.

Berte do úvahy aj batériu a jas

Životnosť batérie hodiniek je kľúčová. Neustále dobíjanie zariadenia medzi tréningami nie je ani zďaleka praktické. Nehovoriac o tom, že ak pri sebe nemáte nabíjačku alebo elektrickú zásuvku, môže byť dobíjanie aj problémové. 

Následne myslite na spôsob nabíjania. Dajú sa vaše bežecké hodinky dobiť pomocou rovnakého kábla USB-C, ktorý používate pre svoj smartfón? Alebo budete musieť do svojho digitálneho života zaviesť ďalšiu nabíjačku?

Batériu a jej výdrž dokáže otestovať najmä používanie GPS a jas. Pravidelné používanie systému určovania polohy a vysoký jas vedia vybiť batériu niektorých hodiniek do pár hodín.

Pri výbere sa preto oplatí sledovať podsvietenie, ktoré napovie o tom, ako zariadenie pracuje s jasom. Niektoré bežecké hodinky ponúkajú jasne podsvietené obrazovky AMOLED, iné majú technológiu transflektívnej pamäte v pixeloch (MIP), ktorá zvyšuje jas len za slnečného dňa. Niektoré bežecké hodinky – ako napríklad Garmin Instinct Solar – používajú zas fotovoltaické sklo na to, aby mohli využívať solárnu energiu.

inteligentné hodinky Apple

Zvážte dizajn a robustnosť

Nie všetky bežecké hodinky vyzerajú rovnako. Niektoré sú masívne a ťažké, preto sú vhodné skôr pre mužské zápästie. Iné hodinky sú zas elegantnejšie a menšie, takže pri cvičení alebo bežnom fungovaní (napríklad pri pracovaní) nebudú zavadzať ani ženám.

K najľahším hodinkám na trhu sa radia Coros Pace 2 s hmotnosťou iba 29 g. Ďalšie modely však môžu mať aj 70 či 80 g. Pri nakupovaní si teda pozrite špecifikácie a sledujte, či vám ciferník nebude príliš tlačiť na zápästie a či vám pri ohýbaní rúk nebude zavadzať.

V rámci dizajnu stojí za zváženie aj to, či si namiesto dotykovej obrazovky nezvolíte skôr fyzické tlačidlá, prípadne kombináciu dotykovej obrazovky a fyzických tlačidiel. Ovládanie len pomocou dotykovej obrazovky nie je ideálne, pretože by sa vám mohlo skomplikovať napríklad v situáciách, keď nosíte rukavice alebo máte spotené ruky.

Zamyslite sa nad tým, aké údaje od hodiniek chcete dostať

Údaje produkované bežeckými hodinkami majú dve strany: 

  • To, čo vidíte na ciferníku počas behu alebo cvičenia – tieto údaje sa vám zobrazujú, aby ste boli informovaní o vašom aktuálnom pokroku a dosiahnutí cieľa.
  • To, čo vidíte v aplikácií hodiniek alebo v telefóne – tieto údaje vám pomôžu pri sledovaní vášho pokroku a plánovaní budúcich tréningov. Ide o podrobnejšie informácie a štatistiky.

Informácie, ktoré získate v aplikácii, sa odlišujú v závislosti od toho, aké aplikácie používate alebo aké hodiny máte. Väčšina aplikácií však využíva umelú inteligenciu, ktorá vám poskytne ľahko čitateľné metriky. S tými vie pracovať aj začiatočník.

Skontrolujte, či vám hodinky poskytujú aj doplnkové funkcie

Väčšina bežeckých hodiniek dokáže viac ako len sledovať odbehnuté kilometre a vašu rýchlosť. Mnohé modely majú aj ďalšie funkcie, ako napríklad offline hudobná knižnica, podpora ovládania Spotify, spárovanie s bezdrôtovými slúchadlami, sledovanie menštruačného cyklu, mapy alebo Pay (Garmin Pay alebo Apple Pay), vďaka čomu viete pomocou hodiniek platiť za svoj nákup.

inteligentné hodinky na ruke

Najlepšie bežecké hodinky, ktoré nájdete na trhu

V súčasnosti nájdete na trhu desiatky rôznych športových hodiniek. Do nášho článku vyberáme niekoľko z tých najpredávanejších:

  • Garmin Forerunner 955 Solar – Forerunner 955 Solar je doteraz najlepší Forerunner. Vyzerá dobre, má skvelý výkon, presne sleduje vaše metriky a prehľadne zhromažďuje všetky vaše informácie. Vďaka viacerým nástrojom GPS vám dokáže poskytnúť presné štatistiky aj vtedy, keď prechádzate mimo spevnených ciest. Nechýba batéria s dobrou výdržou, ktorá je podporovaná solárnou technológiou Power Glass.
  • Garmin Fenix 7 – ide o bežecké hodinky nabité pokročilými tréningovými nástrojmi, ktoré vám pomôžu optimalizovať váš týždenný tréning. Zachovávajú si všetky najlepšie vlastnosti Fenix 6, no pritom pridávajú niekoľko vynikajúcich nových nástrojov, ako je napríklad merač výdrže v reálnom čase, ktorý ukazuje, ako sa vaša energetická hladina v priebehu behu mení. Fenix 7 disponuje kombináciou dotykovej obrazovky a fyzických tlačidiel. Samozrejmosťou sú aj viaceré tréningové nástroje vrátane cyklistiky, plávania, turistiky, horolezectva či dokonca golfu.
  • Coros Pace 2 – sú vynikajúce bežecké hodinky strednej triedy, ktoré sú veľmi ľahké, no náročné na funkcie. Okrem hmotnosti, ktorá činí len 29 g, potešia aj niekoľkými funkciami, ktoré by sme očakávali u drahších bežeckých hodiniek vrátane „AI trénera“, ktorý vám pomôže zvládnuť tréningovú záťaž pri príprave na rôzne náročné tréningy alebo dlhšie behy.
  • Polar Vantage V2 – hodinky zdieľajú viacero funkcií s modelom Polar Grit X vrátane biometrických údajov a tréningových nástrojov, ktoré vám spríjemnia každý jeden tréning. Model V2 má však niekoľko doplnkov, o ktorých sme presvedčení, že ho robia lepším. Najdôležitejším z nich je nový fitness test, ktorý vám poskytne číselné hodnoty pre vaše VO2 max. – maximálny aeróbny výkon a maximálnu aeróbnu rýchlosť. Následne nechýba dlhá výdrž batérie, štýlový dizajn a nízka hmotnosť, ktorá činí len 52 g.
  • Apple Watch 7 – aj keď vám Apple Watch 7 neposkytnú rovnaké množstvo tréningových údajov ako iné bežecké hodinky v tomto zozname, ich športové nástroje fungujú veľmi dobre. A to hlavne vtedy, keď beháte len kondične a nie ste profesionálnym bežcom. Pokiaľ ide o funkcie, nejde o obrovskú zmenu oproti Apple Watch 6, ale vďaka novému väčšiemu displeju je ľahké vidieť vaše štatistiky aj počas tréningu. Apple Watch 7 vám tiež umožnia využívať výhody Apple Fitness Plus, ktoré vám dovoľuje zapojiť sa do zábavných cvičení pod vedením inštruktora na Apple TV, iPhone alebo iPade, pričom na obrazovke sa zobrazia štatistiky srdcového tepu z vašich hodiniek.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

1. Čo sú bežecké hodinky a aké funkcie by mali mať?

Bežecké hodinky, označované aj ako GPS hodinky alebo multišportové hodinky, sú zariadenia, ktoré poskytujú oveľa viac funkcií ako len počítanie krokov. Okrem krokov by mali sledovať vašu polohu pomocou GPS, ktorá zaistí presný výpočet odbehnutých kilometrov, a disponovať množstvom senzorov na meranie biometrických údajov, ako je sledovanie srdcovej frekvencie, meranie hladiny kyslíka v krvi (SpO2), rôzne predvolené režimy a podpora špecifických aktivít, ako sú triatlony.

2. V čom sa bežecké hodinky odlišujú od iných fitness zariadení?

Bežecké hodinky sa od inteligentných hodiniek a fitness trackerov odlišujú hlavne spôsobom, akým vám poskytujú údaje. Kým bežné fitness trackery vytvárajú jednoduché algoritmy a motivujú vás k dosiahnutiu 10 000 krokov za deň, profesionálne bežecké hodinky vám umožnia vybrať jeden z multišportových režimov, vytvoriť prehľadné grafy a poskytnúť nespočetné množstvo údajov, ako napríklad dĺžku kroku, údaje o srdcovom tepe a veľa ďalšieho.

3. Aké sú alternatívy k GPS v bežeckých hodinkách?

Okrem GPS existujú aj ďalšie systémy určovania polohy, na ktoré môžu byť vaše bežecké hodinky prepojené. Medzi ne patria ruský GLONASS (globálny navigačný satelitný systém), európsky Galileo, japonský QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) a čínsky BDS (BeiDou). Hodinky nemusia podporovať všetky systémy, ale najlepšie urobíte, keď si zvolíte model, ktorý podporuje aspoň dva z nich.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...