Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

mobily

Bezdrôtové nabíjanie existuje už zopár rokov. Jeho popularita je vysoká, no stále sa považuje za pomerne nový jav. S mnohými novými smartfónmi bezdrôtové nabíjanie neustále prichádza. Najnovšie iPhone, Samsungy či iné telefóny sú bezdrôtovým nabíjaním vybavené. Vďaka týmto výrobkom je takéto nabíjanie stále viac a viac rozšírené.

Ak si stále nie ste istí, či to je niečo, čo chcete mať vo svojom vlastnom smartfóne, čítajte ďalej. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, čo je to bezdrôtové nabíjanie a aké sú jeho výhody či nevýhody.

Ako bezdrôtové nabíjanie funguje?

Bezdrôtové nabíjanie je založené na princípe magnetickej indukcie. Stručne povedané, nabíjačky využívajú magnetizmus na prenos energie - a v praxi sa veľmi ľahko používajú. Väčšina bezdrôtových nabíjačiek má tvar podložky: zvyčajne okrúhle, ale aj štvorcové, obdĺžnikové atď.

Najskôr zapojte bezdrôtovú nabíjačku do zásuvky. Potom položte telefón na nabíjačku. Prúd vychádzajúci z elektrickej zásuvky sa bude pohybovať drôtom bezdrôtovej nabíjačky a vytvorí magnetické pole. Toto magnetické pole zase vytvára v cievke vnútri zariadenia ležiaceho na bezdrôtovej nabíjačke prúd. Magnetická energia sa potom premení na elektrickú energiu - to je presne to, z čoho berie batéria v mobile energiu.

Aby všetko fungovalo, váš telefón musí byť vybavený hardvérom, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie.

Je takéto nabíjanie bezpečné?

Áno. V tejto súvislosti sa nemusíte obávať. Pole vytvorené priemernou indukčnou nabíjačkou nie je nijako škodlivejšie ako rádiové vlny. Vytvorené pole nie je dostatočne silné na to, aby ovplyvnilo vaše telo. Môžete teda bez obáv používať bezdrôtové nabíjanie pravidelne a dokonca mať nabíjačku na stole pri vás.

Bezdrôtové nabíjanie vs. káblové nabíjanie

Existuje niekoľko významných výhod, ktoré má bezdrôtové nabíjanie oproti štandardnému káblovému nabíjaniu.

  1. Nemusíte sa hrať s káblami. Toto je pravdepodobne číslo jedna, prečo používatelia volia bezdrôtové nabíjačky. Drôty sú špinavé, zaprášené a veľmi obmedzujúce. Bezdrôtové nabíjačky vám umožnia voľne používať telefón počas nabíjania bez akýchkoľvek nepríjemností.
  2. Je to lepšie pre váš telefón. Bez ohľadu na to, ako opatrní ste pri pripojení telefónu k nabíjaniu, stále to bude časom spôsobovať opotrebovanie nabíjacieho portu smartfónu. Na druhej strane bezdrôtové nabíjanie nevyžaduje do telefónu žiadne „vniknutie“ - nabíjajte ho jednoducho umiestnením na podložku.
  3. Je kompatibilný so všetkými modelmi telefónov.S bezdrôtovou nabíjačkou môžete zabudnúť na to, že so sebou budeze musieť nosiť rôzne káble (ak máte niekoľko telefónov). Bezdrôtové nabíjacie podložky fungujú s akýmkoľvek telefónom, ktorý ho podporuje a problém s kompatibilitou sa vyrieši sám.

Má bezdrôtové nabíjanie nejaké nevýhody?

Má. Po prvé, nie je to také rýchle ako nabíjanie káblov - aspoň teraz. Síce už existujú nejaké nabíjačky, ktoré posyktujú aj rýchle nabíjanie, stále to nie je také, ako prostredníctvom kábla.

Ďalšou možnou nevýhodou je prehriatie. Hovorí sa, že bezdrôtové nabíjanie urýchľuje zahrievanie telefónu, čo môže potenciálne poškodiť batériu. To sa však taktiež rieši a spolu s novými výrobkami prichádza aj nové nabíjanie.

Takže, káble alebo nie?

V tomto prípade sa musíte rozhodnúť vy. Sami však môžete vidieť, že čoraz viac a viac výrobcov podporuje bezdrôtové nabíjanie. Je to jednoduchšie a pohodlnejšie hneď v niekoľkých smeroch. Síce ešte nie je tak efektívne ako kábel - najmä s dostupnými možnosťami rýchleho nabíjania, ktoré sú dnes k dispozícii. Ale veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť - a ak máte možnosť kúpiť si telefón s bezdrôtovým nabíjaním, môžete zažiť rozdiel z prvej ruky.

Často kladené otázky

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

Bezdrôtové nabíjanie funguje na princípe magnetickej indukcie, kde nabíjačka využíva magnetizmus na prenos energie. Vo väčšine prípadov má bezdrôtová nabíjačka tvar podložky, ktorú pripojíte do zásuvky a potom na ňu položíte mobilný telefón. Elektrický prúd z zásuvky cestuje drôtom nabíjačky a vytvorí magnetické pole, ktoré následne vytvára prúd v cievke vnútri zariadenia na nabíjačke. Magnetická energia sa potom premení na elektrickú energiu, ktorú batéria v mobile využíva na nabíjanie. Váš telefón musí byť vybavený hardvérom, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie, aby tento proces fungoval.

Je bezdrôtové nabíjanie bezpečné?

Áno, bezdrôtové nabíjanie je bezpečné. Magnetické pole vytvorené priemernou indukčnou nabíjačkou nie je škodlivejšie ako rádiové vlny a nie je dostatočne silné, aby ovplyvnilo vaše telo. Môžete bez obáv používať bezdrôtové nabíjanie pravidelne a mať nabíjačku aj na stole pri vás.

Aké sú výhody a nevýhody bezdrôtového nabíjania oproti káblovému?

Bezdrôtové nabíjanie má niekoľko výhod, ako napríklad nepoužívanie káblov, čo zvyšuje pohodlie a udržiavanie poriadku. Bezdrôtové nabíjanie tiež šetrí nabíjacie porty na telefóne, pretože sa nič do nich nevkladá, a je kompatibilné so všetkymi modelmi telefónov, ktoré podporujú túto technológiu, čo eliminuje potrebu nosenia rôznych nabíjacích káblov. Nevýhody bezdrôtového nabíjania zahŕňajú pomalšiu rýchlosť nabíjania oproti káblovému nabíjaniu, aj keď sa situácia zlepšuje s novými technológiami, a potenciálne vyššie teploty pri nabíjaní, čo môže poškodiť batériu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...