9 spôsobov ako efektívne využiť aloe vera

aloe vera

Aloe Vera je známa svojimi liečebnými vlastnosťami už tisíce rokov. Jej zloženie je z 99% vody a zvyšok sú len dobré látky, ktoré naše telo potrebuje. Väčšina z nás už určite počula, že je dobrá pri popáleninách alebo iných problémoch, no nie každý vie aj o tých, ktoré si spomenieme v dnešnom článku.

Vedci sa domnievajú, že aloe vera je jedným z najobľúbenejších a takisto aj najúčinnejších látok v kozmetickom priemysle. Dnes sme si pre vás prichystali niekoľko zaujímavých spôsobov, ako túto rastlinu využiť vo svoj prospech.

Ošetruje porezania a rany

Aloe vera je už po stáročia známa tým, že je skvelým liečiteľom rôznych druhov poškodenia kože, ako sú napríklad rany či porezanie. Zvyšuje totižto rasť nových kožných a tkanivových buniek a urýchľuje tak regeneráciu tkanív.

Postup na použitie je veľmi jednoduchý. Stačí, ak si list nakrájate na polovicu a následne pozdĺžne. Potom stačí aloe vera len umiestniť na ranu.

Ošetruje popáleniny

Ako sme už na začiatku spomenuli, aloe vera je skvelá na liečbu malých popálenín. Má chladiaci účinok ako mentol a znižuje zápal. Rovnako aktivuje regeneráciu tkaniva a pokožky.

Postup na použitie je takisto aj v tomto prípade jednoduchý. Stačí ak orežete listy od hrotov, následne aj od šupky a gél dostanete von. Následne ho naneste rovno na popáleninu.

Ošetruje poštípanie od hmyzu

Hmyz môže človeku spôsobiť nepríjemne svrbivú pokožku, ktorá môže obsahovať rôzne toxíny a alergény, ktoré vedú k známemu a nepríjemnému svrbeniu alebo opuchu. Niekedy môže prísť aj k podráždeniu v rôznych stupňoch. Aloe vera poskytuje chladivý účinok a úľavu od bolesti a svrbenia. Takisto skvelo znižuje zápal.

Postup pri poštípaní je takýto. Stačí si orezať listy pozdĺžne a gél aplikujte na postihnuté miesto. Používanie aloe vera je teoreticky vo všetkých spôsoboch veľmi podobné.

Ošetruje omrzliny

Aloe vera sa môže použiť aj na ošetrenie stuhnutej či skrehnutej pokožky alebo rovno aj na omrzliny. Má totižto vysokú hladinu vitamínu E, čo je bezkonkurenčne skvelé pokiaľ ide o ošetrenie pokožky. Majte na pamäti, že omrzliny sú vážnou chorobou a problémom a ak si myslíte, že ich máte, dobrým nápadom je, ak pôjdete k doktorovi.

Na omrzliny je však dobré aloe vera a na jeho použitie stačí, ak rastlinu orežete a gél zo šupky vylúpnete. Na postihnutné miesto následne aplikujte číry gél.

Peeling pokožky

Aloe vera vám pomôže získať krásnu a jemnú pokožku, aby sa znova cítila dobre. Tento peeling odstraňuje odumreté bunky pokožky a je tak jemný, že sa môže dokonca použiť aj na citlivú pokožku. Existuje veľmi veľa rôznych druhov peelingov, ktoré nájdete na internete a môžete si ich urobiť, no takisto existuje aj veľké množstvo rôznych už pripravených, ktoré vám stačí kúpiť si. Najlepšie však urobíte, ak si ho pripravíte doma.

Na aloe vera peeling budete potrebovať:

  • 2 polievkové lyžice gélu aloe vera
  • 2 lyžice organického hnedého cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Všetko spolu zmiešajte a následne naneste na pokožku. Po nanesení umyte.

Ošetruje akné

Aloe vera je známa aj vďaka tomu, že ošetruje problémy s vyrážkami a akné. Je to najmä vďaka tomu, že táto rastlina má antibakteriálne účinky, ktoré sú veľmi účinné pri prevencií akné. Taktiež táto rastlina pomáha pri akýchkoľvek škvrnách, jazvách alebo pri poškodenej koži.

Postup ako aloe vera na akné použiť je veľmi jednoduchý. Stačí si rastlinu očistiť a následne použiť číry gél na postihnuté miesto.

Hydratuje suchú pokožku

Ako sme spomenuli vyššie, aloe vera obsahuje z 99% vodu, vďaka čomu perfektne hydratuje pokožku. Je to teda vynikajúci hydratačný prírodný prostriedok, ktorý sa obzvlášť hodí pre suchú alebo citlivú pokožku. Veľmi rýchlo sa absorbuje, hydratuje nielen zvonka, ale takisto aj zvnútra, a je omnoho lepší ako väčšina hydratačných krémov. Postup ako si takýchto "krém" pripraviť je nasledovný:

  1. Orežte listy a získajte číry gél.
  2. Na tento "krém" vám postačia 2 lyžice gélu.
  3. Zmiešajte gél s 2-3 lyžicami kokosového oleja.

Často kladené otázky

Ako môže aloe vera pomôcť pri liečení popálenín a porezaní?

Aloe vera poskytuje chladivý účinok, znižuje zápal a aktivuje regeneráciu tkaniva a pokožky. Pri popáleninách stačí z listu aloe vera získať gél a naniesť ho priamo na postihnuté miesto. Pri porezaniach a ranách sa postupuje obdobne, ale aloe vera sa umiestni priamo na ranu.

Ako môžeme využiť aloe vera na ošetrenie poštípania od hmyzu?

Aloe vera poskytuje chladivý účinok a úľavu od bolesti a svrbenia. Zároveň znižuje zápal. Pri poštípaní stačí vylúpiť gél zo listu a aplikovať na postihnuté miesto.

Ako nám aloe vera môže pomôcť pri problémoch s akné?

Aloe vera má antibakteriálne účinky, ktoré sú veľmi účinné pri prevencií akné. Taktiež táto rastlina pomáha pri škvrnách, jazvách alebo poškodenej koži. Na liečbu akné stačí použiť číry gél získaný z aloe vera na postihnuté miesto.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...