6 výhod citrónovej vody: Poznáte ich všetky?

citrónová voda

Citrónová voda je už roky obľúbená medzi mnohými ľuďmi. Väčšina ju pije ráno, nalačno, aby mala čo najlepšie účinky pre telo a organizmus prebudila. Vhodná je však aj na pitie počas celého dňa, pretože sa hodí ku každému jedlu, je veľmi chutná a má široké spektrum výhod pre náš organizmus. Poznáte ich všetky?

Prečo je teplá citrónová voda lepšia ako studená?

Citrónová voda má sama o sebe veľké množstvo výhod. Štúdie však zistili, že práve teplá citrónová voda ich má viac ako studená. Vedci zistili, že teplá tekutina zvyšuje rýchlejší pohyb slín a celkovo všetkých žalúdočných tekutín.

citrón

Vďaka týmto všetkým funkciám má teplá citrónová voda skvelé účinky proti infekcií dýchacích ciest a iným problémom spojeným s dýchaním.

A aká je najlepšia teplota pre citrónovú vodu? Príliš horúca voda by mohla zabiť všetky vitamíny z citrónu, naopak studená nemusí mať tak dobré účinky. Najlepšia teplota je v rozmedzí od 57 °C do 65 °C. Pri takejto teplote sa vám voda bude aj dobre piť.

1. Znižuje cholesterol

Citróny sú plné kyseliny citrónovej, vitamínu C a polyfenolov. Polyfenoly bojujú proti únave a znižujú obsah tukov v krvi nazývaných lipidy. Jeden dobre známy lipid sa nazýva cholesterol. Keď jete mastnú stravu, tvoria sa v krvi vysoké hladiny tukov. Hladinu lipidov však môžu zvýšiť aj zdravotné stavy, ako je cukrovka, hypotyreóza, alkoholizmus, ochorenie pečene a stres.

Pitie teplej citrónovej vody je jednoduchý spôsob, ako prirodzene znížiť hladinu cholesterolu bez vedľajších účinkov. Je to zdravá a chutná metóda, ako začať deň a zároveň byť zdravší.

2. Spomaľuje starnutie

Štúdie zistili, že pitie citrónovej šťavy spomaľuje proces starnutia. Jedným z primárnych polyfenolov v citrónoch je Eriocitrin, žltkastý a vo vode rozpustný antioxidant. Jeho najvyšší podiel je práve v citrónovej šťave a citrónovej šupke. Tieto polyfenoly vám môžu veľmi jednoducho pomôcť bojovať proti starnutiu.

citróny

3. Zlepšuje žalúdočnú mikroflóru

Iné štúdie zas zistili, že citrónová šťava mení vaše črevné prostredie a umožňuje rozmnožovať dobré črevné baktérie. Pitie teplej citrónovej vody napomáha tráveniu a zlepšuje celkové zdravie čriev. Zdravé črevá znamenajú, že sa vyhnete zbytočnému nadúvaniu a plynatosti. Keď váš tráviaci trakt pracuje tak, ako by mal, budete sa cítiť lepšie a budete mať viac energie.

4. Znižuje riziko vzniku obličkových kameňov

Obličkové kamene sú dnes veľkým problémom mnohých ľudí. Muži ich majú dokonca častejšie ako ženy. Kamene sú neznesiteľné bolestivé a ak sa neodstránia, môžu poškodiť vaše obličky.

A ako sa tomuto problému vyhnúť? Nezabúdajte na pitný režim. Ten je základom. Druhým skvelým pomocníkom je citrónová šťava, ktorá skvelo pomáha aj v prípade, že by ste už kamene mali.

citrónová voda

5. Pomáha vám znížiť príznaky chrípky

Citrónová voda je plná vitamínu C. Práve preto by ste na ňu počas chrípky alebo nachladnutia nemali zabúdať. Pohár takejto vody dokáže nielen bojovať proti nachladnutiu a infekcií, ale taktiež vie posilniť imunitný systém vášho tela. V budnúcnosti budete chrípke a iným chorobám tak predchádzať omnoho jednoduchšie.

Jedna štúdia zistila, že pravidelná konzumácia vitamínu C, ktorý sa nachádza v citrónovej šťave, môže skrátiť dĺžku prechladnutia, obmedziť jeho príznaky alebo mu dokonca úplne zabrániť.

6. Upokojuje nervový systém

Pitie teplej citrónovej vody je ten najlepší spôsob, ako začať svoj deň. Jej upokojujúca citrusová aróma oživuje a upokojuje vašu myseľ a telo. Taktiež zmierňuje stres a znižuje váš srdcový rytmus a krvný tlak. Cítite sa viac ostražití, sústredení a pripravení na svoj deň.

Často kladené otázky

Prečo je teplá citrónová voda lepšia ako studená?

Teplá citrónová voda má viac výhod ako studená, pretože teplá tekutina zvyšuje rýchlejší pohyb slín a celkovo všetkých žalúdočných tekutín. Vďaka týmto funkciam má teplá citrónová voda skvelé účinky proti infekciám dýchacích ciest a iným problémom spojeným s dýchaním.

Aká je najlepšia teplota pre citrónovú vodu?

Najlepšia teplota pre citrónovú vodu je v rozmedzí od 57 °C do 65 °C. Pri takejto teplote sa vám voda bude aj dobre piť.

Aké sú niektoré z hlavných výhod pitia teplej citrónovej vody?

Teplá citrónová voda znižuje hladinu cholesterolu, spomaľuje starnutie, zlepšuje žalúdočnú mikroflóru, znižuje riziko vzniku obličkových kameňov, pomáha znížiť príznaky chrípky a upokojuje nervový systém.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...