5 pilierov, ktoré vám pomôžu udržať si balans v živote

žena v aute

Mali ste v poslednom čase príležitosť zastaviť sa, pozrieť sa na to, kde sa v živote nachádzate, a zvážiť svoje súčasné túžby alebo hodnoty? Každý má iné priority a míľniky, ktoré chce dosiahnuť. Tieto ciele nazývame našimi životnými piliermi.

Keď si predstavíte pilier, možno sa vám v hlave objavia konštrukcie, ktoré držia dom alebo tvoria veľkolepý vchod do budovy. Podobne si možno predstaviť aj piliere života. Sú to základy, ktoré existujú, aby nás viedli a poskytovali nám stabilitu. Ak sa cítite neisto, pokiaľ ide o budúcnosť, zvážte svoje piliere a premyslite si, či ich nechcete zmeniť. A ako na to? V dnešnom článku sa pozrieme na päť základných pilierov: kariéra, peniaze, láska, cieľ a nadšenie (entuziazmus), a povieme si o niekoľkých tipoch, ako ich zmeniť k lepšiemu.

žena na hojdačke

1. Definujte svoje ciele v práci

Možno ste hrdí na to, že ste dvadsať rokov pracovali pre tú istú spoločnosť, alebo ste nakoniec nasledovali svoje srdce a založili ste si vlastnú organizáciu. Mať kariéru neznamená zaviazať sa k práci. Môže to byť prispievanie do akejkoľvek organizácie ako zamestnanec, dobrovoľník alebo majiteľ. Ide o to, aby ste využili svoju túžbu učiť sa a ovplyvniť dianie.

Ak tento pilier nie je taký silný, ako si želáte, alebo chcete v živote zmeniť smer, zvážte návrat do školy. Nikdy nie je neskoro získať nové oprávnenia alebo certifikáty. A to nielen klasickou dochádzkou, ale aj online. Ak máte pocit, že ste stratili svoj smer, pokiaľ ide o kariéru, urobte si prieskum alebo osobnostný test, ktorý vám pomôže určiť, aké povolanie vám najviac vyhovuje.

Napríklad, venovanie času alebo prostriedkov na vec, na ktorej vám záleží, môže viesť k objaveniu nadania na komunikáciu s ľuďmi. Odtiaľ môže vzrásť príležitosť na zmenu povolania. Ak ste v súčasnosti administratívnym asistentom, ale túžite sa posunúť do manažmentu, skúste ukázať svojmu šéfovi, že ste šikovní a zaslúžili by ste si povýšenie.

Keď si definujete svoje kariérne ciele, budete cítiť väčšiu jasnosť a rovnováhu pri realizácii svojich túžob.

2. Dovoľte peniazom, aby pracovali pre vás

Na to, aby ste nechali peniaze pracovať za vás, sa nemusíte hneď stať milionárom. Je však potrebné vedieť, že financie sú dôležitým pilierom v našom živote. Môžeme nimi platiť za základné veci. Nehovoriac o tom, že nám umožňujú dosiahnuť míľniky v živote, ako je kúpa prvého domu, sporenie na dôchodok alebo vysnívaný výlet.

Peniaze nám tiež pomáhajú zabezpečiť naše deti, rodinu a seba samých. Zvážte, aké sú vaše finančné potreby, aby ste sa v živote cítili pohodlne. Koľko peňazí potrebujete alebo čo s nimi urobíte, je na vás. Možno chcete žiť skromným životným štýlom a míňať len na nevyhnutné veci. Alebo chcete zarábať viac a užívať si vyšší štandard. Tak či onak, rešpektovanie peňazí je dôležité. Ak s nimi totižto budete narábať uvážlivo, môžete si uľahčiť celý život.

Niektorí ľudia si cez víkendy privyrábajú, pretože sa im páči, že majú ďalšie peniaze na luxusné večere, alebo si šetria na založenie vlastného podniku. Ak ste rodič, zvážte možnosť naučiť svoje deti významu peňazí, čo ich povzbudí k tomu, aby sa viac snažili zarobiť si na veci, po ktorých túžia. Peniaze vám nielenže umožňujú dosiahnuť vaše ciele, ale motivujú vás aj k aktívnej činnosti.

Keď si definujete, ako vyzerá váš finančný pilier, získate kotvu, ktorej sa môžete držať a ktorá udrží váš finančný život v rovnováhe. Zistíte, že keď si budete vážiť peniaze, budú rásť a pracovať pre vás.

prskavky

3. Objavte viaceré typy lásky

Všetci máme túžbu spájať sa s niekým alebo niečím. Milovať a byť milovaný rodinou, druhou polovičkou, priateľom alebo štvornohým kamarátom je krásny pocit, ktorý všetci oceňujeme.

Láska má mnoho podôb a vy sa môžete rozhodnúť, na akom druhu chcete pracovať alebo sa oň usilovať. Typ lásky, po ktorej túžite, môže byť bezpodmienečná, vášnivá, kamarátska alebo výchovná.

Keď budete premýšľať o bezpodmienečnej láske vo svojom živote, zamyslite sa nad tým, aké vlastnosti tvoria tieto vzťahy. Ak ste sa niekedy v noci dostali do prudkej hádky s členom rodiny a potom ste ho ráno pozdravili, akoby sa nič nestalo, poznáte bezpodmienečnú oddanosť. Zahŕňa v sebe schopnosť odpúšťať, brať si príklad a uvedomovať si, že by ste radšej videli toho druhého šťastného, než aby ste mali pravdu.

Vášnivá láska by mohla znamenať, že si dovolíte robiť veci, ktoré milujete. Možno máte vášeň pre varenie a príprava večere pre priateľov a rodinu je váš spôsob, ako vyjadriť svoje city.

Kamarátstvo zahŕňa výmenu, ktorá je obohacujúca a vzájomne sa buduje. Jednoduché opýtanie sa priateľa, ako sa mu darí, môže budovať kamarátstvo.

A napokon je tu výchova, ktorá sa zameriava na rast a starostlivosť. Starostlivosť zlepšuje náš život a robí cestu bohatšou. Môžete opatrovať dieťa, domáce zviera, priateľstvo alebo organizáciu, ktorá má pre vás význam.

Vlastnosti, ktoré si vo vzťahoch ceníte, a typ náklonnosti, ktorú chcete dávať a prijímať, je úplne na vás. Vzťahové ciele môžete dosiahnuť mnohými spôsobmi, napríklad prihlásením sa do zoznamovacej aplikácie. Aj keď to tak nemusí vyzerať, takýto spôsob hľadania nových vzťahov môže viesť k nájdeniu lásky vášho života. Možno oslovíte starých priateľov a zistíte, že kapitola, o ktorej ste si mysleli, že sa skončila, je v skutočnosti opäť otvorená.

Dohodnúť si s mamou alebo otcom obed je ďalší dôležitý spôsob, ako prejaviť lásku. Naši rodičia tu nie sú večne a venovať čas spoznávaniu detailov z ich života je na nezaplatenie.

Keď investujete čas do ľudí a lásky, budete sa v živote cítiť sebavedomejšie a lepšie.

4. Žite tak, aby ste zanechali určitý odkaz

Ďalším kľúčom k dosiahnutiu rovnováhy v živote je mať cieľ, ako zanechať určitý odkaz. V praxi to však nemusí znamenať len dosiahnutie konkrétneho kariérneho alebo finančného cieľa - môže to byť aj predstava o tom, akú stopu chcete zanechať vo svete.

Tento aspekt cieľa sa prejavuje na mikro a makroúrovni. V malom meradle môžete zistiť, že vaším cieľom je správať sa k ľuďom láskavo alebo byť tímovým hráčom. Na vyššej úrovni môže byť vaším cieľom vysnívané povolanie, či už to znamená byť učiteľom, rodičom, spisovateľom alebo podnikateľom.

Zváženie toho, ako chcete, aby si vás vaši priatelia a rodina zapamätali, je dôležitým aspektom toho, čo tento pilier znamená. Možno chcete, aby vás ľudia poznali ako niekoho, kto má vždy úsmev na tvári, alebo ako osobu, na ktorú sa môžu vždy spoľahnúť.

Krása toho, že máte cieľ, spočíva v tom, že sa môže meniť. Cieľ, na ktorý sa zameriavate teraz, môže byť úplne iný ako ten, ktorý budete mať o päť rokov. Možno je vaším súčasným cieľom získať prácu snov a kúpiť rodičom nový dom. Neskôr v živote môže byť vaším cieľom získať určitú finančnú slobodu, kúpiť si chalupu alebo navštíviť inú krajinu.

mladí ľudia

5. Nájdite svoje nadšenie

Život sa môže stať všedným, ak nemáte aktivity alebo koníčky, ktoré vo vás vzbudzujú nadšenie. Preto je potrebné nejaké si nájsť. A to aj vtedy, keď toho máte neskutočne veľa a neviete, čo by ste mali urobiť skôr. Vypíšte si veci, v ktorých ste naozaj dobrí. Čo vás napĺňa a baví? Je to fotografovanie, písanie alebo cvičenie? Prípadne niečo úplne iné? Zaraďte to do svojho rozvrhu!

Koníčky vám pomáhajú osobnostne rásť. Viete si pri nich vyčistiť hlavu, myslieť na niečo úplne iné a zabaviť sa. Robiť ich nemusíte len sami, ale pokojne aj s niekým iným. Zoberte svoju rodinu alebo priateľov a choďte si spolu zabehať. Naplánujte si výlet a choďte na dobrú túru.

Zlepšite seba aj svoj život

Ak chcete, aby boli piliere stabilné a pevné, musíte sa neustále zlepšovať. Robiť to môžete viacerými spôsobmi, ako napríklad:

  • Každý deň čítajte - a je úplne jedno, či to bude beletria alebo kniha o motivácii. Rozšírte svoju slovnú zásobu a svoje myslenie.
  • Naučte sa nový jazyk - chceli by ste sa naučiť niečo nové? Vyskúšajte nejaký jazyk! Angličtina je univerzálna, no vedieť napríklad španielčinu, francúzštinu alebo taliančinu vám pomôže v súkromnom aj pracovnom živote. Nehovoriac o tom, že učiť sa môžete aj z pohodlia domova.
  • Spravte si kurz - baví vás maľovať alebo fotiť a chceli by ste svoju úroveň zlepšiť? V tom prípade si vyberte jeden z mnohých kurzov a učte sa z domu! Na internete nájdete rôzne možnosti, niektoré sú bezplatné, iné zas platené. Investovať do nich však nemusíte hneď stovky alebo tisíce. Stačí len váš čas.
  • Pravidelne cvičte - chcete sa cítiť dobre? Cvičte. Ak vás nebaví klasické cvičenie vo fitness centre, stavte na prechádzku alebo beh.

Na pravidelné cvičenie a pohyb budete potrebovať kvalitné oblečenie na cvičenie. Vyberajte si ho z MyProtein.sk a ušetrite desiatky eur.

tri ženy a slnečnice

Na základné životné piliere nezabúdajte

Náročné pracovné úlohy dokážu zhoršiť náladu a unaviť. Namiesto toho, aby ste svoje voľné víkendy strávili pred televíziou si ich naplánujte a strávte správne. Uvidíte, že hobby a voľnočasové aktivity vám zmenia život od základov a poskytnú naň úplne iný pohľad.

Piliere života umožňujú dosiahnuť rovnováhu tým, že predstavujú určité kotvy, ktorých sa môžete chytiť, keď vlny života rozkývajú loď. Tieto piliere môžete neustále rozvíjať a posilňovať. Cieľom je tak vytvoriť pevné piliere, ktoré sa postarajú o stabilný základ.

Piliere sa vyvíjajú podľa toho, čo všetko prežívate. Preto môžu vyzerať inak ako piliere vášho najlepšieho priateľa alebo partnera.

Pamätajte, že všetci sa navzájom podporujeme. Keď sa snažíte budovať svoje piliere, učte sa od ľudí, ktorí si vybudovali už tie svoje. Zdokonalenie pilierov môže trvať celý život, ale už samotný akt vytvárania vytúženej cesty vám dodá nové možnosti a sebadôveru.

zdroj: Lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môžem zlepšiť svoj kariérny pilier?

Ak chcete posilniť váš kariérny pilier, zvážte návrat do školy pre nové oprávnenia alebo certifikáty, urobte si prieskum alebo osobnostný test na určenie vami vyhovujúceho povolania alebo aktívne pracujte na zdokonalení svojich schopností a vyhľadávaní nových príležitostí vo svojom zamestnaní.

Ako môžem nechať peniaze pracovať pre mňa?

Na nechaniu peňazí pracovať pre vás pracujte na tom, aby ste si vážili peniaze a narábali s nimi uvážlivo. Môžete si napríklad definovať svoj finančný pilier, šetriť alebo investovať pre svoje budúce potreby a míľniky, veriť v seba a využívať príležitosti na získanie ďalších zdrojov príjmu.

Ako môžem rozvíjať rôzne druhy lásky v mojom živote?

Na rozvíjanie rôznych druhov lásky v živote rozpoznajte a uznajte hodnotu rôznych druhov lásky, vrátane bezpodmienečnej, vášnivej, kamarátskej a výchovnej lásky. Učte sa o vlastnostiach, ktoré charakterizujú každý druh lásky, a aktívne sa snažte tieto vlastnosti rozvíjať vo svojich vzťahoch s rodinou, priateľmi, partnermi alebo domácimi miláčikmi.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....