5 najväčších chýb pri nabíjaní telefónu. Toto určite nerobte!

iPhone v rukách

Nabíjanie mobilov a iných elektronických zariadení je zahalené akýmsi rúškom tajomstva. Každý si myslí, že jeho spôsob nabíjania je ten najlepší a správny. Ak ste počuli už viacero názorov a neviete, ktorému veriť, máme pre vás zhrnutie tých najväčších chýb, ktorých sa ľudia pri nabíjaní dopúšťajú. Rozhodne sa im vyhnite.

1. Nabíjanie mobilu aj po tom, ako dosiahne 100 %

Ak váš mobil dosiahol 100 %, z nabíjačky ho odpojte. Je úplne zbytočné, aby bol napojený na elektrickú energiu dlhšie.

V prípade, že ho napojený v sieti nechávate aj hodiny po tom, ako sa nabije, robíte viac škody ako úžitku. Batériu poškodzujete a znižujete jej výkon.

Nabíjanie vystavuje batériu vysokému napätiu. Akonáhle na mobile uvidíte 100 %, odpojte ho.

mobil v ruke

2. Pri nabíjaní nechávate mobil v kryte

Dnešné mobilné telefóny potrebujú kryty, ktoré ich ochránia pred nebezpečnými pádmi. A síce sú efektívne a praktické, majú jednu nevýhodu. Pri nabíjaní v nich sa mobil prehrieva. Práve preto sa vždy uistite, že ste mobil z krytu vytiahli.

Vysoké teplo neškodí len samotnému telefónu, ale najmä batérií. Tá sa poškodzuje a oslabuje.

3. Necháte mobil úplne vybiť

Lítium-ionové batérie sa pri úplnom vyšťavení oslabujú a ničia. To je dôvod, prečo by ste mali mobil nabíjať vždy, keď mu energia klesne na 20 - 30 %.

Dobré je pri sebe vždy nosiť externú nabíjačku. Tá mobil v prípade núdze dobije.

4. Neustále dobíjanie na 100 %

Samozrejme, ak vyrážate na cestu a potrebujete mať telefón nabitý na 100 %, je normálne, že si ho dobijete, ak ste ho počas dňa používali. Ak však niečo takéto robíte pravidelne, batériu ničíte.

Mobil stačí nabiť vtedy, keď má 20 - 30 % batérie.

nabíjanie telefónu

5. Používate nesprávnu nabíjačku

Najlepšie urobíte, ak budete mobil nabíjať nabíjačkou, ktorú ste k nemu dostali. Tá totižto spĺňa úplne všetky parametre pre váš telefón aj jeho batériu.

Lacnejšie nabíjačky môžu mobil vystaviť nebezpečenstvu ako napríklad prehriatiu či dokonca vybuchnutiu.

Zhrnutie

Nabíjanie mobilných telefónov vyzerá náročne, no v skutočnosti je to jednoduchšie, ako sa zdá. Riaďte sa základnými pokynmi a uvidíte, že batéria vám vydrží roky.

Často kladené otázky

1. Je potrebné nechať mobil nabíjať aj po dosiahnutí 100 %?

Nie, ak váš mobil dosiahol 100 %, mali by ste ho odpojiť od nabíjačky. Nechávanie mobilu na elektrickej energii po dosiahnutí plného nabitia môže poškodiť batériu a znížiť jej výkon.

2. Mám nechať mobil v kryte pri nabíjaní?

Nie, pri nabíjaní by ste mali mobil vytiahnuť z krytu, pretože sa v ňom môže prehriať. Vysoké teploty môžu poškodiť nielen telefón, ale aj batériu.

3. Je dobré nechať mobil úplne vybiť pred nabíjaním?

Nie, lítium-ionové batérie sa pri úplnom vybití oslabujú a ničia. Mali by ste začať nabíjať mobil, keď mu energia klesne na 20 - 30 %, aby ste predĺžili životnosť batérie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...