5 najhorších spôsobov, ako nabíjať mobilný telefón

mobil v ruke

Spôsobov, ako sa majú nabíjať telefóny, je na internete nespočetne veľké množstvo. Niektorí hovoria, že mobil nie je vhodné nabíjať do plných 100%, iní zas hovoria, že je to dôležité a musíte to tak robiť. Nájsť tak naozaj ten najlepší spôsob je asi najhorší.

Batérie, ktoré sa nachádzajú v našich mobilných telefónoch sú síce kvalitné a novodobé, no musí sa s nimi zachádzať správne. Mnoho ľudí netuší, aké je "to správne zachádzanie" a robí množstvo chýb. Práve preto sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vám povieme 5 najhorších spôsobov, akými by ste svoj mobil nemali nikdy nabíjať.

smartfón

Nabíjanie mobilu až vtedy, keď je úplne vybitý

Podľa viacerých prieskumov, ktoré sa robili na smartfónoch sa zistilo, že úplné vybitie znižuje počet nabíjacích cyklov a spôsobuje omnoho viac poškodenia batérie, ako vybitie do 30-40%. Odporúča sa preto, aby ste nabíjali svoj mobil vtedy, keď má približne 30-40%. Zabráňte tomu, aby ste svoj mobil vybili úplne.

Nabíjanie počas celej noci

Mnoho ľudí je zvyknutých na nabíjanie svojich mobilných telefónov počas noci. Keď sa ráno zobudia, majú perfekne nabitý mobil, ktorý je pripravený na celý deň. Pravdou je, že takto si len kazíte svoju batériu, pretože telefón je v stave vysokého tlaku aj po dosiahnutí 100%. Namiesto toho, aby mohli mobilné telefóny aktívne pracovať s plnou batériou, energia do nich stále prichádza.

Musí byť mobilný telefón nabitý na 100%?

Mnoho ľudí si dobíja svoje batérie do 100% a až potom ich odpájajú od energie. Úplné nabíjanie telefónu až do 100% však nie je tak úplne dobré, pretože, ako sme spomínali vyššie, batéria a telefón sú pod veľkým tlakom. Okrem toho, mali by ste sa vyvarovať aj používaniu rôznych nabíjačiek, ktoré sú inej značky, ako značka vášho mobilného telefónu.

iPhone

Nabíjanie mobilu kedykoľvek chcete

Ďalšou hroznou vecou, ktorú môžete urobiť svojmu mobilu je to, že ho nabíjate aj niekoľkokrát za deň a vždy len na pár minút. Krátkodobé nabíjanie môže ovplyvniť vašu batériu, ktorá si zvykne na časté nabíjanie. Najlepšie je, ak raz dáte mobil na nabíjačku, nabijete ho a vytiahnete ho z elektrickej energie. Batéria sa tak zbytočne neotepluje a tým sa neničí. Líthiové batérie sa totižto pôsobením tepla ničia a ich kapacita sa znižuje.

Udržiavanie 65-75% batérie

Dôležité je, aby ste si vedeli udržovať mobil na dostatočne vysokých percentách. Dôvod je najmä ten, že čím menej percent batérie máte, tým horšie sa mobil nabíja a mobil a celkovo aj batéria vynakladajú omnoho väčšie úsilie na nabitie. Batéria sa zahrieva a tým sa ničí a znižuje jej životnosť.

Často kladené otázky

Je vhodné nabíjať telefón až do 100%?

Úplné nabíjanie telefónu až do 100% nie je ideálne, pretože batéria a telefón sú vtedy pod veľkým tlakom. Je lepšie nabíjať telefón len približne na 65-75% a udržovať ho v tomto rozmedzí, aby sa predišlo zbytočnému preťažovaniu batérie.

Aká je odporúčaná úroveň vybitia batérie pred začatím nabíjania?

Odporúča sa začať nabíjať telefón, keď má približne 30-40% zostatkovú kapacitu batérie. Častejšie nabíjanie pri nižších percentách môže spôsobiť problémy s batériou, ako napríklad zahrievanie a znižovanie životnosti.

Je vhodné nabíjať telefón v priebehu celej noci?

Nabíjanie telefónu v priebehu celej noci nie je odporúčané, pretože po dosiahnutí 100% kapacity batérie je telefón v stave vysokého tlaku a energia do neho stále prichádza. Tým sa zbytočne zaťažuje a prehrieva batéria, čo môže mať negatívny vplyv na jej životnosť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...