3 rýchle a jednoduché recepty na domáce pečivo

cesto na chlieb

Máte poslednou dobou veľa času a neviete, čo by ste mohli doma robiť? Ak ste už stihli vytriediť všetky skrine, poupratovať každý kút v domácnosti a nasadiť prvé jarné kvety či plodiny, vyskúšajte jeden z týchto troch rýchlych a jednoduchých receptov na domáce pečivo. Pripravte si doma klasický alebo celozrnný chlieb, či chutné celozrnné žemle.

pečenie chleba

Domáci chlieb

V minulosti bolo úplne bežné, že sa doma piekol chlieb. Chrumkavý a dobrý si však pokojne môžete urobiť vy. Stačí ak máte doma tieto ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 droždie
  • 500 ml vody
  • 2 KL soli
  • štipka cukru
  • 1 KL rasce
  • 1 KL octu

Postup je jednoduchý:

  1. Múku si nasypte do misy, v strede urobte jamku, rozdrobte kvasnice, pridajte vodu a nechajte chvíľku, aby sa vám urobil kvások. Následne pridajte rascu, ocot a soľ. Ak chcete, pridajte aj ľanové alebo slnečnicové semienka.
  2. Vymieste cesto a nechajte nakysnúť.
  3. Keď je cesto pripravené, preklopte ho na dosku vysypanú múkou. Vytvarujte z cesta chlieb a preložte ho na plech. Tam ho nechajte ešte približne 10 - 20 minút kysnúť.
  4. Chlieb potrite slanou vodou, spravte aspoň tri zárezy, aby vám nepraskol a vložte do rúry.
  5. Pečte na približne 200 stupňoch Celzia po dobu 30 minút. Po vytiahnutí ho znova potrite vodou, znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút.
  6. Následne ho z rúry vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
chlieb

Celozrnný chlieb

Máte chuť na dobrý chlieb, ale túžite po jeho zdravšej alternatíve? Máme pre vás recept na celozrnnú verziu. Na recept budete potrebovať:

  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 150 g celozrnnej hladkej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 droždia
  • 1 KL soli
  • 1 PL trstinového cukru
  • 400 ml teplej vody
  • 2 PL slnečnicových jadierok
  • 2 PL sezamových semienok
  • 1 PL ľanových semienok

Postup:

  1. Pripravte si kvások z teplej vody, trstinového cukru a droždia. Nechajte kysnúť.
  2. Do misky si medzitým pripravte špaldovú, celozrnnú a hladkú múku. Pridajte soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka. Všetko premiešajte.
  3. Kvások vlejte do hotovej zmesi. Cesto poriadne premieste, vrch posypte múkou a nechajte vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte do tvaru bochníka.
  5. Na vrchu vytvorte zárezy, aby chleb nepraskol a preneste na plech. Nechajte podkysnúť 10 - 15 minút.
  6. Pečte na 200 stupňoch po dobu 45 minút. Následne chlieb vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
pečenie chleba

Celozrnné žemle

Nechcete chlieb, ale máte chuť na nejaké pečivo? V tom prípade stavte na chutné celozrnné žemle. Recept je, rovnako ako pri predošlých dvoch chleboch, veľmi jednoduchý. Budete naň potrebovať:

  • 350 g celozrnná múka
  • 150 g hladká múka
  • 125 ml olivový olej
  • 300 ml vlažnej vody
  • jedno droždie
  • 1 KL soli
  • 1 KL cukru
  • 2 KL octu
  • semienka podľa chuti

Postup:

  1. Z vody, cukru a droždia si urobte kvások. V miske zmiešajte všetky ostatné suroviny - múky, soľ, cukor a semienka. Po vytvorení kvásku prilejte do múky.
  2. Zo všetkých ingrediencií si vytvorte cesto, ktoré posypte múkou, prikryte a nechajte vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Cesto vytvarujte do širšieho valca, z ktorého odkrajujte kúsky a formujte žemličky. Veľkosť žemličiek je na vás.
  4. Všetky žemličky naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.
  5. Vytiahnite z rúry, nechajte vychladnúť a následne podávajte.

Často kladené otázky

Aké ingrediencie budem potrebovať na prípravu domáceho chleba?

Budete potrebovať 1 kg hladkej múky, 1 droždie, 500 ml vody, 2 KL soli, štipku cukru, 1 KL rasce a 1 KL octu. Prípadne môžete pridať aj ľanové alebo slnečnicové semienka.

Ako pripraviť zdravšiu alternatívu klasického chleba, celozrnný chlieb?

Na celozrnný chlieb budete potrebovať 250 g špaldovej celozrnnej múky, 150 g celozrnnej hladkej múky, 100 g hladkej múky, 1/2 droždia, 1 KL soli, 1 PL trstinového cukru, 400 ml teplej vody, 2 PL slnečnicových jadierok, 2 PL sezamových semienok a 1 PL ľanových semienok. Postup je podobný ako pri klasickom chlebe, len do misky pridáte špaldovú múku, semienka a trstinový cukor.

Ako si pripraviť doma celozrnné žemle?

Na celozrnné žemle budete potrebovať 350 g celozrnná múka, 150 g hladká múka, 125 ml olivový olej, 300 ml vlažnej vody, jedno droždie, 1 KL soli, 1 KL cukru, 2 KL octu a semienka podľa chuti. V miske zmiešajte všetky suroviny, prilejte kvások a nechajte cesto vykysnúť. Potom z cesta formujte žemličky, ktoré naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

platba kartou

Tipy a triky pre nakupovanie na Mall.sk: Vyskúšajte ich všetky

Mall.sk patrí medzi veľmi obľúbené internetové obchody, ktoré sú zárukou kvality, skvelého zákazníckeho servisu a pravidelných akcií. Chceli by ste...

online nakupovanie

Alza zaujímavosti: Informácie, ktoré ste možno nepoznali

Internetový obchod Alza.sk je jedným z najpopulárnejších na slovenskom trhu. Ak ste v ňom ešte nenakupovali, s veľkou pravdepodobnosťou ste o ňom...

mikroprestávka

Mikroprestávky: Čo to je a aké benefity vám prinesú?

Udržať si rovnaký pracovný výkon počas celého dňa je nemožné. Po niekoľkých hodinách sústredenia sa začína človek cítiť únavu, kvôli ktorej sa môže...

pozeranie filmov

Najlepšie knihy, seriály a filmy roka 2022

Rok 2022 so sebou priniesol množstvo zaujímavých kníh a filmov, ktoré rozosmiali, potešili, prekvapili či dokonca spôsobili smútok. Niektoré ste...