3 chutné a rýchle dezerty

ovocný dezert

Máte chuť na niečo sladké? Dnes sme si pre vás pripravili tri chutné a pomerne rýchle recepty na dezerty, ktoré rozhodne popri varení obedu stihnete. Zakončite svoj hlavný chod niečím dobrým a sladkým.

Limetková pena s orechmi

Máte chuť na niečo osviežujúce? Limetková pena je tou najlepšou alternatívou.

  • smotana na šľahanie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • limetka
  • 30 g pistácií
  • 20 g kešu orechov
  • 30 g vlašské orechy
  • 30 g lieskové orechy
  • 3 ks veľkých dlhých cukrárskych piškót

Orechy na suchej panvici opražte a nasekajte na kúsky. Piškóty si nasekajte na malé kúsky a zmiešajte s orechmi. Touto zmesou naplňte poháre. Smotanu vyšľahajte a pomaly do nej pridávajte cukor. Následne pridajte tvaroh, kôru z limetky a šťavu z polovice limetky. Penou naplňte poháre a orechmi ozdobte vrch. Dajte na chvíľu do chladničky alebo rovno zjedzte.

Panna cotta s malinovou omáčkou

Ďalším receptom je znova ovocný a veľmi chutný dezert. Vyskúšajte tentokrát panna cottu.

  • Na Panna cotturastlinný olej 4 lyžice práškového cukru 2 lyžičky škorice500 ml smotana na šľahanie2 lyžičky želatíny
  • rastlinný olej 
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 2 lyžičky želatíny
  • Na omáčku200 g malinycukor podľa chuti
  • 200 g maliny
  • cukor podľa chuti

Do misky dajte 2 lyžice vody a vsypte želatinu. Nechajte 5 minút, aby želatína nabobtnala. Štyri poháriky veľmi tenko vymažte olejom.

Smotanu spolu s cukrom a škoricou pomaly zahrievajte na strednom plameni. Za občasného premiešania priveďte k varu. Pridajte želatinu a minútu až dve povarte, aby sa rozpustila.

Zmes sceďte a nalejte do formičiek. Dajte na 4-6 hodín do chladničky, aby sa krém spevnil. Päť minút pred podávaním vytiahnite z chladničky a vyklopte.

Maliny varte s cukrom, vychlaďte a podávajte s panna cottou.

Tiramisu

A posledným, tretím, receptom je klasika vo forme tiramisu.

  • 3 vajcia
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 2 balenia detských piškót
  • 1 šálka silnej kávy 
  • 1 lyžica rumu
  • kakao

Z bielkov si vyšľahajte tuhý sneh. Žĺžky zmiešajte s cukrom do peny. Zmiešajte s mascarpone a následne do všetkého zapracujte sneh. Piškóty nakrátko namáčajte do kávy zmiešanej s rumom. Dajte ich na spodok tortovej formy, naneste krém a následne začnite vrstviť. Pred podávaním poprášte kakaom.


Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

mikroprestávka

Mikroprestávky: Čo to je a aké benefity vám prinesú?

Udržať si rovnaký pracovný výkon počas celého dňa je nemožné. Po niekoľkých hodinách sústredenia sa začína človek cítiť únavu, kvôli ktorej sa môže...

pozeranie filmov

Najlepšie knihy, seriály a filmy roka 2022

Rok 2022 so sebou priniesol množstvo zaujímavých kníh a filmov, ktoré rozosmiali, potešili, prekvapili či dokonca spôsobili smútok. Niektoré ste...

plánovanie

Využite svoj deň naplno: 6 tipov, ako si ho správne naplánovať

Určite sa to stalo aj vám. Pozreli ste sa na hodinky a zrazu ste zistili, že je večer a vy ste nestihli ani polovicu toho, čo ste chceli. Ako je to...

filmy

6 nových filmov a seriálov, ktoré by vám v novembri nemali uniknúť

Dni sú čoraz kratšie a vy premýšľate, ako si vyplniť dlhé chladné večery? Zabudnite na prácu a užite si dobré filmové a seriálové snímky, ktoré si...