10 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, ak budete jesť chia semienka každý deň

chia semienka

Chia semienka patria medzi super potraviny, ktoré milovali už Aztékovia a Mayovia. Moderný svet ich však spoznal len nedávno. Tieto drobné semená sú veľmi bohaté na živiny a vďaka svojej neutrálnej chuti môžu byť potenciálne pridané do akéhokoľvek receptu. Ak sa chcete aj vy začať stravovať zdravo, chia semienka by nemali vo vašej strave chýbať.

Zlepšujú kvalitu kostí

Semená Chia sú bohaté na rôzne minerály, ktoré sú známe svojou úlohou v zdraví kostí. Sú známe aj tým, že obsahujú veľké množstvo vápnika. 25 g chia obsahuje 157 mg vápnika, čo je viac ako množstvo vápnika v 100 ml mlieka.

chia puding

Udržujú zuby zdravé

Je to vápnik, ktorý hrá hlavnú úlohu a pomáha kostiam zostať v dobrom stave. Okrem kostí udržujú chia aj zdravé zuby. Bór obsiahnutý v chia, ako základná živina, podporuje metabolizáciu horčíka, fosforu a mangánu na rast silných zubov.

Znižujú riziko výskytu cukrovky

Je známe, že nenasýtené tuky, vláknina a bielkoviny sú dobrými regulátormi hladiny cukru v krvi. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov považuje chia semená za jedno z najužitočnejších potravín, ktoré môžete použiť na liečbu cukrovky.

Pomáhajú pri zápche

Semená chia sú bohaté na vlákninu, čo prispieva k zlepšeniu trávenia. Okrem toho sa vďaka nerozpustnej vláknine, ktoré obsahujú semená šalvie, stávajú gélom, keď prichádzajú do styku s vodou. Táto látka zlepšuje pohyb čriev, čím bráni zápche.

Urýchľujú metabolizmus

Semená chia, ktoré majú vysoký obsah vitamínu B, pomáhajú zrýchliť metabolizmus. Navyše, keďže sú bohaté na omega-6, pomáhajú telu absorbovať rôzne vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré prispievajú k chudnutiu.

Pomáhajú zlepšiť spánok

Serotonín a melatonín sú 2 hormóny, ktoré sú zodpovedné za dobrý spánok. Sú produkované tryptofánom (aminokyselinou) a keďže semená chia obsahujú tryptofán, podporujú lepší spánok a relaxáciu.

Zlepšujú zdravie srdca

Semená Omega-3 a Omega-6, ktoré obsahujú chia, obsahujú nižší cholesterol v krvi, znižujú zápal a znižujú krvný tlak. Všetky tieto veci prispievajú k zdraviu srdca a pomáhajú im.

Zvyšujú energiu

Vitamíny B, železo, zinok a horčík sú veci v semenách chia, ktoré pomáhajú zvyšovať vašu energiu. Stačí pridať tieto semená do svojho obľúbeného smoothie a užiť si deň plný energie.

Práve preto patria chia semená medzi veľmi obľúbené potraviny, ktoré si ľudia pridávajú do svojich raňajok. Okrem zdravých živín tak do tela dostanete aj energetickú bombu.

chia

Spomaľujú starnutie

Semená chia, ktoré majú vysoký obsah antioxidantov, pomáhajú rýchlejšie "opraviť" pokožku a tiež zabraňujú jej poškodeniu. Okrem toho vitamín E, ktorý sa v chia nachádza, prispieva k spomaľovaniu starnutia.

Pomáhajú pri chudnutí

Vláknina, ktorá sa nachádza v chia semenách, dáva ľuďom pocit sýtosti na dlhú dobu. Pomáha znižovať chuť do jedla a pri chudnutí. Tieto semená sa navyše rozširujú, keď absorbujú vodu, čo prispieva k zníženiu chuti do jedla. Do pohára s vodou pridajte 1 alebo 2 polievkové lyžice surových semien chia, dobre premiešajte a rýchlo ich vypite. Semená chia sú tiež schopné spaľovať brušný tuk.

Často kladené otázky

Aké sú účinky chia semienok na zdravie?

Chia semienka sú bohaté na živiny, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality kostí, zdraviu zubov, znižovaniu rizika výskytu cukrovky, zlepšeniu trávenia a prevencii zápchy, urýchleniu metabolizmu, zlepšeniu spánku, zdraviu srdca, zvýšeniu energie, spomaľovaniu starnutia a pomoci pri chudnutí.

Ako môžu chia semienka pomôcť pri chudnutí?

Vláknina obsiahnutá v chia semenách dáva pocit sýtosti na dlhú dobu, čím pomáha znižovať chuť do jedla a podporuje chudnutie. Semená chia sa navyše rozširujú, keď absorbujú vodu, čo prispieva k zníženiu chuti do jedla.

Ako môžem chia semienka pridať do svojej stravy?

Chia semienka majú neutrálnu chuť, takže môžu byť potenciálne pridané do akéhokoľvek receptu. Môžete ich napríklad pridávať do raňajkových pokrmov, smoothie, jogurtov alebo ich vypite s veľkým pohárom vody (1-2 polievkové lyžice surových semien chia na pohár vody).



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...