10 vecí, ktoré by ste nemali obliecť do lietadla

žena s kabelkou

V roku 2019 vznikol nový svetový rekord v počte cestujúcich prostredníctvom lietadla. Od januára použilo lietadlo viac ako 4,6 miliard cestujúcich. Na to, aby sa vám dobre cestovalo, je potrebných niekoľko vecí.

Medzi tie hlavné patrí najmä správne oblečenie a obuv. Len vďaka nim si cestu užijete a nebudete sa cítiť stiesnení. My sme pre vás zistili zopár informácií od lekárov a pilotov. Ich odporúčania nájdete v tomto článku.

Úzke oblečenie

Dlhý let je pre telo jedným veľkým stresom. Okrem toho, že pod tlakom ste často vy sami, vaše vnútro to prežíva ešte viac. Dôvodom je zmena tlaku a potreba stráviť pomerne dlhý čas na jednom mieste v sedavej polohe. Celú situáciu môžete ešte zhoršiť tým, že si oblečiete tesné oblečenie. Kvôli tesnému oblečeniu je krvný obeh menej účinný.

Práve preto si do lietadla vždy berte niečo voľnejšie, v čom sa vám bude dobre sedieť niekoľko hodín.

Pre maximálne pohodlie nezabúdajte ani na to, že voľné oblečenie je síce pohodlné, no nie vždy bezpečné. Príliš voľné nohavice alebo mikiny môžu naznačovať, že pod nimi máte skryté niečo nebezpečné. Vyberajte si pohodlné, nie príliš tesné a nie príliš veľké oblečenie. To je tá najlepšia voľba.

Džínsy

Jedným z príkladov tesného oblečenia sú džínsy s vysokým pásom. Tlak, ktorý je vyvíjaný na váš pás, nie je príjemný ako pre vaše pohodlie, tak ani pre vaše telo.

Tesná podprsenka

Každá žena má vo svojom šatníku minimálne jednu podprsenku, ktorá je veľmi nepríjemná. Práve takýmto typom by ste sa počas letu mali vyhýbať. Popruhy z podprsenky vám môžu spraviť z dlhého letu jednu nepeknú frašku.

Nezabúdajte ani na to, že modely s kovovými časťami nie sú najlepším nápadom. Kovový skener na letisku ich môže detekovať. Na cestovanie je tak najlepšia športová podprsenka.

Overaly

Voľné kombinézy sa na prvý pohľad môžu javiť ako dobrá voľba na dlhý let, no opak je pravdou. Zistíte to hneď vtedy, ako budete musieť ísť prvýkrát na toalety. V malých toaletách v lietadlách sa len ťažko vyzlečiete.

Nohavice s nízkym pásom

Každý deň cestuje daným lietadlom niekoľko tisíc ľudí. Stovky cestujúcich pred vami sedeli na rovnakých sedadlách. Len na bezpečnostnom páse sa nachádza viac ako 90 rôznych druhov baktérií. Existuje dokonca možnosť nakazenia sa kožným ochorením alebo črevným vírusom v lietadle.

A práve preto, že na verejnom mieste nájdete toľko choroboplodných zárodkov, najdôležitejším odporúčaním je pokryť čo najviac vašej pokožky. Nenoste tričká s krátkym rukávom, kraťasy alebo nohavice s nízkym pásom. Tie nechávajú po sadnutí si spodnú časť chrbta odhalenú. V týchto nohaviciach sa vám nebude ani dobre sedieť.

Nové topánky

V prípade nových topánok nikdy neviete, ako zareagujú, ako ich rozchodíte a či vám budú príjemné. Dokonca, aj tie najpohodlnejšie nové tenisky môžu byť príliš tesné. Preto si na dlhšie lety berte vždy topánky, ktoré už máte rozchodené.

Okrem nových topánok nezabudnite ani na to, že počas letu by ste mali mať topánky so zatvorenou špičkou. Na letisku budete stáť v davoch a pchať sa cez rady ľudí. Nikdy neviete, kto vám pošliape nohy. V uzatvorených topánkach nezabudnite ani na ponožky. Ochránia vás pred chladnejším počasím alebo klímou.

Topánky na opätku

Pri topánkach však ešte ostaneme. Do lietadla sa nehodia vysoké opätky. Nejde ani tak o pohodlie, ako skôr o bezpečnosť. V prípade evakuácie sa nebudete môcť rýchlo pohybovať. Topánky na opätku nie sú vhodné ani vtedy, keď sa budete chcieť pohybovať po lietadle.

A ako nájsť správne ubytovanie?
Booking.com vám v tom môže pomôcť!

Oblečenie s kovovými časťami

A tým myslíme najmä oblečenie s veľkými zipsami, vybíjancami a podobnými maličkosťami, ktoré detektor na letisku rád zachytáva. Skúsení cestujúci tvrdia, že zariadenia na letisku sú schopné odhaliť aj maličký piercing.

Nevhodné typy oblečenia

Na palubu lietadla nemusíte byť vôbec pustení v prípade, ak máte na sebe príliš vyzývavé oblečenie či tričká alebo nejaké topy s nevhodnými slovami. Predtým, ako sa budete chystať na svoju cestu si zvážte, čo si na seba vlastne oblečiete.

Parfumy

Síce to nie je oblečenie či obuv, je dôležité spomenúť to. Parfumy sú síce úplne bežnou vecou, ktorú nosíme, no do lietadla by ste sa mali vyhnúť ich používaniu. Presnejšie myslíme ťažké a silné parfumy, ktoré cítiť do diaľky.

Pri parfumoch nejde ani tak o bezpečnosť ako o rešpektovanie spolucestujúcich a ich zdravie.

Často kladené otázky

Aké oblečenie by som si mal obliecť pri cestovaní lietadlom, aby som sa necítil stiesnený?

Vo všeobecnosti by ste mali zvoliť pohodlné, nie príliš tesné a nie príliš veľké oblečenie. Tesné oblečenie, ako sú džínsy s vysokým pásom alebo tesné podprsenky, zhoršuje krvný obeh a môže byť nepríjemné na dlhých let. Noste radšej voľnejšie oblečenie, ako sú športové podprsenky alebo volné nohavice.

Prečo je dôležité mať na ceste lietadlom pokrytú čo najviac pokožky?

Pokrytie čo najviac vašej pokožky je dôležité, pretože na verejných miestach ako lietadlá sa nachádza veľa choroboplodných zárodkov. Nenoste tričká s krátkym rukávom, kraťasy alebo nohavice s nízkym pásom, ktoré nechávajú spodnú časť chrbta odhalenú. To znižuje riziko nakazenia sa kožným ochorením alebo črevným vírusom.

Aké topánky by som si mal obúť pri cestovaní lietadlom?

Na dlhšie lety si berte topánky, ktoré už máte rozchodené a sú pohodlné. Vyhnite sa novým topánkam, ktoré môžu byť príliš tesné. Počas letu by ste mali mať topánky so zatvorenou špičkou, pretože na letisku budete stáť v davoch a pchať sa cez rady ľudí. Topánky na opätku nie sú vhodné z dôvodu bezpečnosti a pohyblivosti v lietadle. Nezabudnite na ponožky, ktoré vás ochránia pred chladnejším počasím alebo klímou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cestovanie

Tipy a triky na Booking: Ako si vybrať ubytovanie za výhodné ceny?

Mnoho turistov potvrdí, že Booking.com patrí medzi najobľúbenejšie webové stránky, ktoré sú určené na cestovanie a vybavovanie hotelov či iného...

luxusný hotel

Najluxusnejšie hotely na Booking: Užívajte si vysoký komfort počas každej dovolenky

Platforma Booking.com poskytuje ubytovanie v rôznych hoteloch a moteloch. Niektoré sú luxusné viac, iné zas menej. To, ktorý si zvolíte, sa odvíja...

čln na vode

Booking zaujímavosti: Fakty, o ktorých ste nevedeli

Booking sa radí medzi najpopulárnejšie portály na vybavovanie ubytovania. Počas jednotlivých rokov rozšíril svoju ponuku služieb aj o kúpu leteniek...

mapa a cestovanie

Cestovný checklist: Veci, ktoré vám nesmú pri cestovaní chýbať

Plánovanie dovolenky či výletu je vo väčšine prípadov radostné a plné vzrušenia. Predsa len, pri cestách do zahraničia môžete vidieť novú kultúru a...