10 praktických tipov, ktoré uľahčia náročné rozhodnutia

žena s notebookom v obývačke

Každý deň robíte rozhodnutia. Od toho, čo budete jesť na obed, až po trasu, ktorou pôjdete do práce. Keď však uvažujete o slovnom spojení "ťažké rozhodnutia", pravdepodobne vám v mysli víria väčšie veci, ako napríklad prijatie pracovnej ponuky, kúpa domu alebo žiadosť o zvýšenie platu.

Ťažké rozhodnutia v živote môžu mať ešte väčší rozsah vrátane tých, ktoré sa týkajú zdravia alebo starostlivosti o blízkeho človeka. Plánovanie bezpečnej, zdravej a finančne zabezpečenej budúcnosti môže byť tiež definíciou náročných a komplikovaných rozhodnutí. Každý je však iný. To, čo vy považujete za ťažké, môže byť pre vášho najlepšieho priateľa bezproblémové.

Bez ohľadu na to, ako každý z vás kvalifikuje úroveň tohto rozhodnutia, tu je niekoľko realizovateľných krokov, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na prijímanie tých najťažších, ktoré vás vo vašom živote postretnú.

Vizualizujte si preferované výsledky

Ešte predtým, ako sa začítate do domácich úloh a údajov, ktoré vám pomôžu prijať náročné rozhodnutie, zvážte to, čo chcete. Vizualizácia nie je niečo mystické, ale skôr zámerné. Organizácie budujú strategické plány na základe svojich vízií. Lídri, vplyvní ľudia, celebrity a športovci pripisujú vizualizácii svoj úspech. Stačí sa opýtať ktoréhokoľvek zlatého olympijského medailistu alebo športového psychológa, ako bola vizualizácia najlepšieho výsledku rozhodujúca pre ich úspech.

Aby ste mohli túto stratégiu využiť pri ťažkých rozhodnutiach, nemusíte byť profesionálnym športovcom alebo lídrom. Stačí, keď sa na chvíľu vrátite späť a venujete čas premýšľaniu a možno aj písaniu denníka o vašom želanom výsledku.

poznámky

Zorientujte sa vo svojich možnostiach

Pred prijatím akéhokoľvek ťažkého rozhodnutia začnite zhromažďovaním relevantných údajov, ktoré vám pomôžu čo najlepšie zorientovať sa vo vašich možnostiach. Úspech sa totižto skrýva práve v detailoch.

Povedzme, že zvažujete, na ktorú vysokú školu alebo univerzitu sa chcete dostať (alebo na ktorú chcete poslať svoje dieťa). Aké je školné, náklady na ubytovanie a stravovanie, a samozrejme, aká je miera úspešnosti v súvislosti s vaším študijným zameraním? Krok zhromažďovania údajov je veľmi dôležitý, aby vám pomohol zúžiť výber a vyzdvihnúť najlepšie možnosti.

Premyslite si každú možnosť

Môže sa to zdať samozrejmé, ale ak sa zameriavate len na jednu možnosť, rozhodovanie môže byť náročnejšie. Nehovoriac o tom, že pri premýšľaní nad možnosťou sa môžu vyskytnúť problémy. Namiesto toho si premyslite všetky, niekedy aj veľmi odvážne alternatívy a cesty. Predstavte si to ako vývojový diagram. Ak sa rozhodnete pre jednu cestu, kadiaľ by mohla viesť?

Ak sa potrebujete rozhodnúť pre lekársky zákrok, je viac ako pravdepodobné, že budete chcieť poznať všetky svoje možnosti. Zváženie alternatívnej medicíny, druhého názoru alebo iného typu postupu či liečby vám môže pomôcť cítiť sa istejšie pri ceste, ktorú si nakoniec vyberiete.

Identifikujte výhody a nevýhody

Spomínate si na "starú školu" vo forme zoznamov s výhodami a nevýhodami? Nuž, táto metóda nie je tak zastaraná a nezmyselná, ako si možno myslíte. Keď si totižto jednotlivé možnosti uvediete na papier a pod seba, máte v nich hneď prehľad, vďaka ktorému sa budete cítiť istejšie.

Predstavte si napríklad, že ste dostali ponuku na novú prácu a nie ste si istí, či by ste mali kvôli tejto novej príležitosti opustiť svoje súčasné zamestnanie. V hornej časti stránky si napíšte "zostať" alebo "odísť" a potom pod každú hlavičku vypíšte všetky výhody a nevýhody každej z nich. Zapíšte údaje z prieskumu, názory, výhody a riziká spojené s každým rozhodnutím. Zvyčajne je stĺpec s dlhším zoznamom vašou lepšou voľbou. Premýšľanie však zbytočne neunáhlite a nechajte si poradiť aj od priateľov. Zoznamy im ukážte, aby ich mohli porovnať aj oni.

muž za počítačom

Zvážte názory iných

Porozprávajte sa s ľuďmi, ktorí už touto cestou prešli. Na rozhovor príďte pripravení s otázkami, ktoré budú nielen rešpektovať ich čas, ale pomôžu vám získať názory a rady v reálnom čase. Tieto rozhovory by sa mali rozšíriť aj na rodinu, priateľov, kolegov, mentorov, koučov a, samozrejme, na všetkých, ktorých sa toto ťažké rozhodnutie v konečnom dôsledku týka. Nielenže vám poskytnú skvelý prehľad, ale môžu vám poslúžiť aj ako podpora a pomôžu vás utvrdiť v tom, že v tomto procese nie ste sami.

Majte na pamäti, že nie všetky rozhodnutia si zaslúžia "vstup" iných ľudí a že ťažké rozhodnutie budete musieť urobiť sami. Ak však vaše ťažké rozhodnutie ovplyvní ostatných, pravdepodobne sa budú cítiť lepšie, ak ich do procesu zapojíte.

Očakávajte odmietavé reakcie

Nikdy sa nesústreďte len na negatívne výsledky, ale vždy s nimi rátajte. Každé vaše rozhodnutie môže mať pozitívny alebo negatívny ohlas, a preto čakajte oboje. V okolí totižto budete mať nielen tých, ktorí vás podporia, ale aj tých, ktorí nebudú súhlasiť s rozhodnutím, ktoré ste urobili, a určite vám to dajú najavo.

Pamätajte, že nemôžete vyhovieť všetkým a ani by ste sa o to nemali pokúšať. V opačnom prípade necháte vládnuť emócie, nie fakty, a to môže zatemniť váš zdravý úsudok. Aj keď sa v každom rozhodnutí objavia určité emócie, musíte sa spoliehať na tvrdú prácu, ktorú ste doteraz vykonali, a na údaje a názory, ktoré ste zhromaždili.

Keď ľudia vyjadria svoje námietky, dajte im najavo, že boli vypočutí a že ich názor rešpektujete a ctíte. Týmto spôsobom by ste mali byť schopní zmierniť ich obavy a požiadať ich o radu v budúcnosti.

Buďte ochotní korigovať priebeh

Ak na prvýkrát neuspejete, skúste to znova. Nikto nie je dokonalý. Všetci sme len ľudia. Keď si však svoju chybu priznáte, je oveľa pravdepodobnejšie, že vás ostatní podporia. A to hlavne v prípade, že potrebujete korigovať svoj kurz.

Obviňovanie druhých (a seba) z chýb nie je zdravé. Namiesto toho buďte hrdí na prácu, ktorú ste odviedli. A nezabudnite, že ste si už načrtli možnosti, cesty a výsledky, ktoré môžete vyskúšať na druhýkrát. A keďže ste už naplánovali celý priebeh, mali by ste mať dostatočnú úroveň sebadôvery.

Buďte si istí svojím rozhodnutí

Po prejdení jednotlivých krokov ste pripravení urobiť svoje ťažké rozhodnutie. Mali by ste sa cítiť sebaisto a sebavedomo. Mali by ste sa tiež cítiť hrdí, že ste urobili všetko čo sa od vás vyžadovalo, aby ste sa dostali až do tohto bodu.

Ak ste tak ešte neurobili, začnite sa zbavovať pochybností alebo obáv z rozhodnutia, ku ktorému ste dospeli. Ak máte pocit, že je potrebné urobiť ešte veľa práce a nie ste si istí, vráťte sa k prvému kroku a vizualizujte si nové výsledky.

žena za počítačom

Dôverujte si

Uznávaní lídri, obchodní magnáti a odborníci z rôznych odvetví majú jedno spoločné: dôverujú sami sebe. Z celého srdca veria, že keď už dospeli do tohto bodu pri prijímaní ťažkého rozhodnutia, musia veriť svojmu úsudku.

Určite ste už počuli výraz "dôveruj svojmu inštinktu". Intuícia môže skutočne zohrávať rozhodujúcu úlohu pri prijímaní ťažkých rozhodnutí. Vedecké dôkazy ukazujú, ako somatické markery, pocity vo vnútri tela, ako napríklad zvýšená srdcová frekvencia, ktoré sú v súlade s emóciami, často usmerňujú rozhodovanie.

Keď sa zdá, že najlepší možný výsledok je nejasný, preskúmajte, ako sa budete pri každej voľbe nakoniec cítiť. Je úplne normálne cítiť sa v strese z ťažkého rozhodnutia, ale nie do takej miery, aby to znižovalo vašu schopnosť prijímať ťažké rozhodnutia.

Steve Jobs ochotne priznal, že nie vždy mal správne odpovede a že nie vždy robil správne rozhodnutia. Ale keď už bol pripravený, veril si: "Musíte v niečo veriť - vo svoj pocit, osud, život, karmu, čokoľvek. Tento prístup ma nikdy nesklamal."

Urobte svoje ťažké rozhodnutie

Ťažké rozhodnutia nie sú ľahké a to isté platí aj o ich realizácii. Tá nebude vždy zábavná, no keď sa do nej pustíte, uvidíte, že to stojí za to. Nájdite si teda chvíľu na to, aby ste ocenili svoj dôkladný proces preverovania, tvrdú prácu a premyslenosť, ktorú ste do tohto ťažkého rozhodnutia vložili. Je toho veľa, čo vás viedlo k tomu, aby ste dospeli do tohto bodu. Preto by ste mali mať zo svojej cesty dobrý pocit. Teraz je čas zaviazať sa sami sebe a začať konať.

Rýchle otázky

Neviete sa stále rozhodnúť? Opýtajte sa sami seba niekoľko rýchlych otázok, ktoré vám celý proces zjednodušia a urýchlia:

  1. Keď to nespravíte, nebudete to v budúcnosti ľutovať? Ľútosť je najhorším pocitom, ktorý rozhodne nechcete zažívať. Ak by ste mali v budúcnosti niečo ľutovať, radšej to spravte hneď teraz, aby ste sa tomuto nepríjemnému pocitu vyhli.
  2. Čoho sa bojíte? Ľudia sa často zaseknú pri rozhodovaní, pretože sa boja, čo sa stane po tom, ako povedia niečomu "áno" alebo "nie". Niektorí sa boja zlyhania, iní zas úspechu. Keď budete stáť pred ťažkým životným rozhodnutím, spýtajte sa sami seba, či toto rozhodnutie robí strach aj vám, alebo vás drží niečo iné.
  3. Čo hovorí vaše srdce? Vaše inštinkty sú často správne a nikdy by ste nemali robiť rozhodnutia, ktoré s vami hlboko vnútorne nerezonujú. Odložte konvencie, nechcené rady a úsudky iných a spýtajte sa sami seba, či to naozaj chcete.
  4. Prečo to robíte? Najmúdrejšie rozhodnutia sú tie, ktoré robíte kvôli sebe a svojmu presvedčeniu. Ak je vaším konečným cieľom stabilita a založenie rodiny, potom môže byť napríklad veľké rozhodnutie o kúpe domu krokom k nemu. Ak však máte ciele, ako napríklad vidieť čo najviac sveta, kúpa domu nemusí byť v súlade s vašimi cieľmi. Premyslite si, či dom skutočne chcete, alebo je to len rozhodnutie z dôvodu toho, čo vám hovorí spoločnosť.
muž za počítačom

Zhrnutie

Počas svojho života budete čeliť ťažkým rozhodnutiam, ale ak prejdete týmito krokmi, proces rozhodovania bude pre vás oveľa jednoduchší. Vaša sebadôvera a jasnosť sa zvýšia, keď si budete vizualizovať pozitívne výsledky a zhromažďovať informácie potrebné na overenie svojich rozhodnutí.

Nezabudnite, že je v poriadku priznať si chyby a korigovať smerovanie na ceste, ale ak do svojho rozhodovacieho procesu zapojíte aj ostatných, získate potrebnú podporu. Vytvorte si svoj akčný plán na prijímanie ťažkých životných rozhodnutí a pustite sa do toho.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako si môžem efektívne vyhodnotiť svoje možnosti pri ťažkých rozhodnutiach?

Na začiatok sa zorientujte vo svojich možnostiach tým, že zhromaždíte relevantné údaje a zvážte všetky alternatívy alebo cesty, ktorými by ste sa mohli vydať. Potom si môžete urobiť zoznam výhod a nevýhod každej možnosti, ktoré si porovnajte a premyslite. Porozprávajte sa tiež s inými ľuďmi, ktorí už touto cestou prešli a nechajte si poradiť.

Ako mi môže pomôcť vizualizácia v procese prijímania ťažkých rozhodnutí?

Vizualizácia vám umožňuje predstaviť si váš želaný výsledok a odhaliť, čo skutočne chcete. Môže vám zároveň motivovať k tomu, aby ste sa zdôvodnene rozhodli. Pre úspešnú vizualizáciu sa na chvíľu zastavte, zamyslite sa nad tým, čo chcete dosiahnuť, alebo si o tom napíšte do denníka.

Čo by som mal mať na pamäti pri požiadaní o radu od iných pri ťažkých rozhodnutiach?

Keď sa pýtate na radu od iných, pripravte sa na rozhovor s konkrétnymi otázkami, ktoré rešpektujú ich čas a umožnia vám získať priame názory a rady v reálnom čase. Neobmedzujte sa len na svojich blízkych a rodinu, ale porozprávajte sa aj s ľuďmi, ktorí už prešli podobnými ťažkými rozhodnutiami.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...